lördag 2 juli 2016

Cellen


Människor och djur är uppbyggda av djurceller

Organellerna i en djurcell
Precis som människan har sina organ t ex hjärta, lungor och hjärna, har cellerna sina organeller. Cellerna omges av ett cellmembran som håller organellerna på plats. Genom membramet kan cellen ta emot och ge ifrån sig olika ämnen. Cellen är också fylld av ett ämne som kallas för cytoplasma.

Här namnen på cellens organeller:

1. Endoplastiskt nätverk
2. Cellkärna                   
3. Golgiapparat              
4. Mitokondrie               
5. Lysosom                    
6. Vakuol                       
7. Ribosom                    


Träd och växter är uppbyggda av växtceller

Ha tålamod inlägget kommer att färdigställas inom kort!

Magister Peter

torsdag 23 juni 2016

Läroplaner

Här kan ni läsa vilka mål och riktlinjer som skolverket satt för respektive ämne. Klicka på de olika ämnena/bilderna så får du veta mer. Klicka på texten (Film om ämnet.......) så får ni sen en film om kursplanernas uppbyggnad i respektive ämne.




FYSIK i text

BIOLOGI i text

TEKNIK i text

KEMI i text

Biologi, läran om livet


Biologi betyder läran om livet och innefattar därför allt som är levande. Det vill säga allt från bakterier, alger, växter, svampar samt allt i från minsta insekterna till de stora elefanterna i Afrika. Allt som lever helt enkelt.


                       Ett annat ord för levande varelser är organismer.



Vad är liv?

Det finns det ett antal kriterier/krav som bör vara uppfyllda för att något ska få räknas som levande. Alla krav behöver inte alla gånger vara uppfyllda, undantag förekommer.
§  organismer är beroende av energi för att leva
§  organismer har en ämnesomsättning 
§  en organism ska på ett eller annat sätt kunna fortplanta sig
§  en organism har en viss rörelseförmåga, även om de inte måste kunna röra sig så värst mycket
§  Levande varelser bör också kunna känna av och regera på så kallade yttre stimuli, vilket betyder att de måste kunna reagera på hur omgivningen ser ut
§  Sist men inte minst är alla organismer uppbyggda av en/flera celler, som är den minsta levande byggstenen

Celler
Alla organismer är beroende av energi för att leva. Växterna löser detta genom fotosyntesen där de nyttjar energi från solen, medan djur tvingas äta andra organismer för att få energi. Även bakterier är beroende av energi – som antingen fås genom fotosyntes eller genom nedbrytning av energirika ämnen.

Organismer behöver ta upp näring och avge avfall. Vi människor behöver tillexempel få i oss näring t ex; olika fettsyror, proteiner, vitaminer och sedan avger kroppen det vi inte behöver genom avföring.

Fortplantningen kan ske genom befruktning mellan två individer vilket sker hos flertalet djur och växter. Men det kan också ske genom så kallat könlös befruktning där ett djur eller en växt klonar sig själv. Encelliga organismer kan dessutom helt enkelt dela på sig själva och bilda två nya organismer. Det finns vissa organismer som inte kan fortplanta sig alls, man säger att de är sterila. Ett exempel på detta är Mulor.En Mula är en korsning mellan en åsna och en häst den saknar förmågan att kunna fortplanta sig, men räknas ändå som levande eftersom dess celler kan dela sig, detta innebär att den på ett visst sätt förökar sig vilket gör att  vi kan kalla den levande.

Rörelseförmågan måste finnas hos en organism även om den inte behöver vara speciellt stor. Det kan räcka med några rörelser inne i kroppen t ex matsmältning. Växterna rör sig genom att det riktar bladen mot ljuset så produktionen av socker och syre kan ske (detta kallas för fotosyntes).

Reagera på så yttre stimuli menas att organismerna måste kunna reagera på hur omgivningen ser ut, känns, luktar eller låter. Många djurarter blir till exempel trötta vid mörker, vilket är ett sätt att reagera på omgivningen. En del organismer som inte verkar levande reagerar på yttre stimuli som t ex en del bakterier som vid svåra yttre förhållande kan  bilda så kallade vilsporer, med ett skyddande skal runt omkring sig.

En organism är uppbyggd av en eller flera celler: Se inlägget om celler


Viktiga begrepp att kunna; biologi, organism, fortplantning, ämnesomsättning, yttre stimuli, cell, fotosyntes, befruktning.
En nyckelpiga som lever farligt



torsdag 7 januari 2016

Talföljd och mönster


Mönster och talföljder

Mönster kan vara sådana du kan rita, men ett mönster kan också bestå av bara tal. Då kallas det för talserier eller talföljder. Båda dessa kan beskrivas med hjälp av matematiskt språk.
En talföljd är en serie tal som följer ett visst mönster eller regel.

Ett exempel på en talföljd är 1, 2, 3, 4, 5, 6...........

Siffrorna kallas för termer och punkterna efter siffran 6 betyder att talföljden fortsätter med samma mönster det vill säga att efterkommande tal ökar med 1.


Det n:te talet/talet n

Man kan räkna ut värdet för en viss term utan att skriva ner hela talföljden fram till denna term, genom att skriva ner talföljden som ett uttryck och använda det för att räkna ut termens värde.

Exempel 1:  

2, 4, 6, 8, 10, 12, 14......... är en talföljd där varje term ökar med 2. Om vi skriver detta som ett uttryck blir det 2Xn (2 multiplicerat med n), där n står för vilken term i talföljden som gäller. Om vi nu ska räkna ut värdet på fjärde termen i talföljden så sätter vi in värdet i uttrycket 2Xn, det blir då 2X4=8 och detta stämmer om vi tittar på talföljden. Vill vi ha reda på andra termen i talföljden så blir det 2X2=4. Vill vi ha reda på värdet på den tusende termen sätter vi in 1000 i uttrycket och får då 2X1000=2000.

Exempel 2:




Exempel 3:



Exempel 4: