tisdag 10 november 2015

Organisk kemi, Glykolåtervinning

Glykolåtervinning sluter kretsloppet och minskar syrebristen i Östersjön
MILJÖ Glykol, som tillverkas av råolja och därmed är en ändlig resurs, har ett brett användningsområde och förekommer i alltifrån värme/kylanläggningar till bilkylare. Det glykolhaltiga avfall som hamnar i våra hav kräver stora mängder syre i samband med att den bryts ner.


Numera finns istället glykolåtervinning, ett hållbart alternativ som minskar syrebristen i Östersjön. 
Glykol är ett mångsidigt ämne som finns runtomkring oss i vår vardag, många gånger utan att vi tänker på det. Glykol används bland annat vid tillverkning av plastflaskor, färg, läkemedel och polyesterfiber samt som avisningsmedel på flygplan. I dagsläget skickas tyvärr mycket glykol till destruktion, något vi vill ändra på!
Glykol kan återvinnas hur många gånger som helst
– Eftersom glykol tillverkas av råolja är det en ändlig naturresurs, vilket innebär att glykol i dagsläget är en bristvara. Efterfrågan är alltid större än tillgången. Återanvändning av befintlig glykol fyller därför en allt viktigare funktion framöver, säger Göran Ahlquist, vd på Recyctec, som utvecklat en unik reningsmetod som gör det möjligt att rena och koncentrera glykolen så den går att återanvända.
Delar av den glykol som används i Sverige försvinner ibland till slut ut i havet. Glykolen bryts visserligen ner i vattnet på drygt två veckor, men eftersom nedbrytningsprocessen är mycket syrekrävande bidrar det till en onödig belastning på den redan syrefattiga Östersjön. Att återvinna glykol och på så sätt återställa den till sitt ursprungliga skick minskar därför miljöpåverkan och sparar samtidigt pengar.
Unika processer återställer glykolen till ursprungsskick

På Recytecs glykolåtervinningsanläggning strax utanför Jönköping renas glykol från stora delar av Sverige. Med hjälp av kemiska processer och filtrering kan befintlig glykol renas och återvinnas ett obegränsat antal gånger. I dagsläget återvinns drygt en tredjedel av den glykol som används i Sverige. Glykolåtervinning står därmed inför en omfattande tillväxtpotential.  Enligt Göran Ahlquist uppskattar många återvinningsföretag att det numera finns ett miljövänligt alternativ till att förbränna glykolen.
 Artikel;E-Kuriren  2015-11-11

söndag 8 november 2015

Lab 1: Energirika små nallar

Vad händer när en gelebjörn reagerar med Kaliumklorat?



Vad eleverna fick uppleva!



 Om eleverna fick välja!




fredag 6 november 2015

Det periodiska systemet år 9

Grundämnenas släktskap visas i det periodiska systemet

Periodiska systemet kallas den tabell där alla grundämnen som man känner till finns utplacerade. Det periodiska systemet är också ett verktyg för att förstå och förutsäga olika kemiska reaktioner och processer. Det periodiska systemet är bland annat uppbyggt efter grundämnenas vikt ju längre ner och ut åt höger ett ämne är desto tyngre är det. 

 Klicka på bilden för att få mer information om grundämnena
Klicka på periodiska systemet för att lära mer om grundämnena


"Periodiska systemet på video lockar miljoner tittare"


En brittisk journalist och några forskare bestämde sig för att göra det periodiska systemet  mer intressant och underhållande. Nu har över 12 miljoner människor besökt deras sajt.

I stället för en sliten skolplansch framme vid katedern beskriver filmaren Brady Haran och kemiproffessorn Martyn Poliakoff periodiska systemet med hjälp av rörliga bilder. I dag finns det en film för varje grundämne (118 st) på sajten periodicvideos.com. Nästan alla videos är gjorda med glimten i ögat och en stor portion humor.

Filmerna är gjorda i de länder där grundämnena upptäcktes därav är också filmerna lite av en reseskildring. En av resorna filmades i Ytterby i Sverige. Se grundämnet Yttrium (Yb) i periodiska systemet. 

 Klicka för att se periodic videos
Klicka på bilden för att se Periodic videos




Klicka på bilden om du vill uppleva en musikalisk resa genom det Periodiska systemet

Mer information och fakta kommer....